Vint anys després, EFCI continua transformant vides.
Dedicar recursos a projectes de formació com EFCI és important en el procés de transformació de les persones, de les comunitats i dels territoris.
El passat 19 de febrer vam tenir l’oportunitat de compartir amb una seixantena de Facilitadores, representants de sis edicions EFCI, una trobada molt especial.
L’acte es va celebrar en format presencial a les instal·lacions del centre de formació de la Cooperació Espanyola, a la Antigua Guatemala, la ciutat on totes elles es van formar a l’Escola de Facilitadors de la Creativitat i la Innovació entre 2003 i 2008.
Aquesta trobada va permetre compartir amb totes les persones presents, com la formació EFCI els ha transformat la vida, les experiències de vida que els ha proporcionat així com explicar bones pràctiques que han desenvolupat i les oportunitats que se’ls han presentat gràcies al projecte de Cooperació al desenvolupament EFCI.
La formació rebuda els ha aportat importants coneixements de creativitat i innovació comunitària, aprenentatges que han pogut aplicar i promoure en la seva pràctica diària i en les seves professions i oficis, a més d’enfortir la seva autoestima i reforçar el seu apoderament com a líders i líderesses comunitàries.
Un altre dels punts de la Jornada, va ser compartir l’experiència Nahual, un projecte de Sensibilització i Educació pel desenvolupament que durant els últims 15 anys ha comptat amb la participació de més de 20 persones, facilitadores d’EFCI, formades a Guatemala i que ha donat l’oportunitat de conèixer la metodologia EFCI mitjançant tallers, xerrades i intercanvis culturals amb professionals del territori Català.
L’acte va comptar amb la presència d’Enrique Mattheu, promotor principal de l’EFCI i formador Màster, es va mostrar molt satisfet de veure com la llavor d’EFCI plantada fa 20 anys ha donat fruits i de com les diferents experiències vitals presentades per les persones facilitadores mostraven com havien aconseguit adaptar el coneixement als seus entorns. A banda d’Enrique Matheu, també hi van participar Gerardo Neugovsen i Angélica Sátiro, professionals que van formar part d’equip de formadors Màster, i a qui es va agrair la seva bona disposició i desig per mantenir actiu el coneixement.
Per finalitzar Jordi Pascual, director general de Plataforma Educativa, ens va recordar el que transmetia la formació EFCI en cadascun dels seus tallers i amb les seves pròpies paraules; “hem de seguir creant, ideant, construint…però es molt important passar de la idea a l’acció”.
Continuarem mantenint viva la comunicació amb les més de 250 persones joves que s’han format a l’EFCI, i potser, en un futur proper, ens podrem retrobar amb elles com a Facilitadores de la Creativitat i la Innovació i conèixer les seves històries de vida. Gràcies a totes i tots per participar d’aquesta trobada i per deixar-nos aprendre de les vostres històries, la saviesa adquirida i la bona energia que es transmet per continuar construint maneres de comunicar la creativitat com a motor pel desenvolupament.